recept: Húsos derelye, Kifőzde
Húsos derelye
(barátfüle, ravioli)
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

30 dkg darált borjúcomb,
1 közepes fej vöröshagyma,
25 dkg liszt,
1 tojás + 1 a kenéshez,
3 dl tejföl,
só, bors, zsír, pirospaprika




A derelyét - népiesebb nevén barátfülét - bármilyen hússal készíthetjük, szárnyasok, disznó, marha és borjú viszonylag szárazabb részei prímán megfelelnek.
A húst megtisztítjuk, megmossuk, megdaráljuk, a hagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk.
25 dkg lisztből és az egyik tojásból egy kevés vízzel és csipetnyi sóval közepesen kemény tésztát gyúrunk, majd letakarva pihentetjük.
Közben a hagymát forró zsíron sárgára pirítjuk. Ha kész, rátesszük a húst, és gyakran kevergetve, nehogy összeálljon, addig pirítjuk, míg egyenletesen ki nem fehéredik. Ekkor megszórjuk egy kávéskanálnyi pirospaprikával, elkeverjük, és felöntjük egy fél deci vízzel. Megsózzuk, jól megborsozzuk, és fedő alatt 10-15 perc alatt puhára főzzük.
Ezalatt a tejfölt egy evőkanál liszttel kikeverjük. Ha a hús puha, a levét leszűrjük. A húst összekeverjük az egyik tojás sárgájával és félretesszük. A pörköltlevet kikeverjük a tejföllel, és pár percig forraljuk, hogy elmenjen a liszt íze, majd meleg helyre félretesszük.
Ezután a tésztát belisztezett deszkán sodrófával 1,5, max. 2 mm vékonyra kinyújtjuk, az egyik felére pörkölthalmokat rakunk, közöttük 2, legfeljebb 3 centis távolságot tartva. A közöket a maradék tojásfehérjével megkenjük, és a tészta másik felét ráhajtjuk. A tojással megkent tésztaközöket ujjal jól összenyomkodjuk, és derelyevágóval felvágjuk.
Vigyázzunk a pörkölttel, ne kenjük szét, ne csurgassuk el a tésztán a levét, mert ahol húsos vagy leves lett, nem fog jól összezáródni, és akkor főzéskor menthetetlenül kipukkad.
Tulajdonképpen a jó tésztát a jó derelyevágó képes lezárni, de azért sosem árt az óvatosság, inkább egy kis nyomkodással segítsünk be kicsikét a jó sorsnak. És az sem baj, ha a levegőt kinyomkodjuk a táskákból.
A tésztabatyukat inkább csendesen, mint lobogva forró sós vízben megfőzzük. Akkor kész, ha feljött a víz tetejére.
A megfőtt derelyéket szűrőkanállal a pörkölt szaftjára szedjük, és óvatosan addig rázogatjuk-forgatjuk, amíg be nem vonja. Az sem egy utolsó mulatság, ha vajban pirított prézlibe (zsemlemorzsába) forgatjuk, és a szafttal bőségesen leöntve tálaljuk.
Azonnal tálaljuk, tejföllel díszítve.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

FK - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése közepesen időigényes.



Anyám és Gundel nyomdokaiban lépkedve.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2010.03.10. Utoljára frissítve: 2010.03.10.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 20:10:28 - 2.54)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez